Somrig lax från ön

Årets Kock-finalisten och Gotlandskrögaren Luqaz Ottosson har skapat det här receptet på halstrad lax med krämig potatissallad, citron och krispigt rågbröd - speciellt för att matcha beskan i Wisby Pils från Gotlands Bryggeri.

Ingredienser:

Fisk

  • 300 g laxloin
  • Rapsolja
  • Salt

Grönsaker

  • 200 g gurka
  • 300 g mandelpotatis
  • 1 st fänkål
  • 100 g bladspenat
  • 1 näve dill
  • 1 knippe gräslök
  • Pepparrot

Dressing

  • 1 dl olivolja
  • 200 g bladspenat
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1/2 dl creme fraiche
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 citron (juice och zest)
  • Salt och peppar krispigt rågbröd
  • Danskt rågbröd
  • Olivolja
  • Flingsalt

Så gör du:

Börja med dressingen genom att mixa olivolja, vitlök och spenat till en härligt grön kräm. Blanda med crème fraîche och majonnäs. Smaka upp dressingen med salt, nymald svartpeppar och citron.

Mixa rågbrödet i en matberedare. Stek rågbrödsmulorna krispiga med olivolja och salt på medelvärme.

Skär laxen i ca 1 cm tjocka skivor. Halstra den sedan i en rykande varm panna med lite olja och salt. Max 30 sekunder på varje sida. Laxen ska få ordentligt med färg och sedan få gå klart på sin egen eftervärme.

Hyvla fänkålen tunt och lägg i kallt vatten så den blir extra krispig. Skiva gurka och kokt ljummen mandelpotatis i ½ cm tjocka slantar. Blanda med dressingen, bladspenat, plockad dill och finskuren gräslök. Toppa med krispigt rågbröd och halstrad lax. Avsluta med att riva lite pepparrot och citronzest över tallriken.

PASSAR TILL: WISBY PILS

Wisby Pils tydliga beska är bästa kompis med fett, sälta och syra och passar därför perfekt med en fet fisk som lax med krämig potatissallad, mycket citron och ett salt avslut.

om receptkreatören
Luqaz Ottosson är kock som driver restaurang ROT på Gotland - och dessutom en av finalisterna i Årets Kock 2020.