Asiatisk touch från ön

Glaserade kycklingbullar med ingefära och sesam, kastade i en söt, kryddig och extra klibbig soja- och granatäpplesås. Serveras med ris toppat med massor av sesamfrön! Speciellt skapat för att matcha Wisby Weisse från Gotlands Bryggeri.

Ingredienser:

Kycklingbullar

  • 400 g kycklingfärs (alt fläsk- eller kalkonfärs)
  • 1 chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit ingefära
  • sesamolja

Topping

  • 1 broccoli
  • 2 salladslökar
  • 1 granatäpple
  • 1 kruka koriander
  • 1 dl rostade sesamfrön

Sås

  • 4 msk hoisinsås
  • 4 msk honung
  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl granatäpplejuice
  • 1 krm chiliflakes

Tillbehör

  • Ris

Så gör du:

Börja med dressingen genom att mixa olivolja, vitlök och spenat till en härligt grön kräm. Blanda med crème fraîche och majonnäs. Smaka upp dressingen med salt, nymald svartpeppar och citron.

Mixa rågbrödet i en matberedare. Stek rågbrödsmulorna krispiga med olivolja och salt på medelvärme.

Skär laxen i ca 1 cm tjocka skivor. Halstra den sedan i en rykande varm panna med lite olja och salt. Max 30 sekunder på varje sida. Laxen ska få ordentligt med färg och sedan få gå klart på sin egen eftervärme.

Hyvla fänkålen tunt och lägg i kallt vatten så den blir extra krispig. Skiva gurka och kokt ljummen mandelpotatis i ½ cm tjocka slantar. Blanda med dressingen, bladspenat, plockad dill och finskuren gräslök. Toppa med krispigt rågbröd och halstrad lax. Avsluta med att riva lite pepparrot och citronzest över tallriken.

PASSAR TILL: WISBY WEISSE

Mixen av sälta, sötma och hetta i denna rätt utgör en fin balans tillsammans med en veteöls fyllighet och relativt låga beska. Wisby Weisses bayerska snitt med tydligt fruktiga aromer tar gärna plats här.

om receptkreatören
Luqaz Ottosson är kock som driver restaurang ROT på Gotland - och dessutom en av finalisterna i Årets Kock 2020.