4 portioner.
Tomatsås:
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
½ dl vitt vin
400 g konserverade hela tomater
½ kruka färsk basilika
1 tsk strösocker
½ dl rapsolja
salt och svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
Skala och finhacka löken. Skala och finriv och vitlöken. Stek lök och vitlök i olivolja och smör till allt är mjukt utan att det får färg. Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min. Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min. Tillsätt basilikan. Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
50/50-köttbullar:
1 dl vispgrädde
½ dl ströbröd
½ gul lök
250 g gärna svenskodlad vegofärs
250 g blandfärs
1 ägg
½ citron, finrivet skal
1-2 msk finhackad färsk persilja
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1-2 msk smör, till stekning
GÖR SÅ HÄR:
Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna. Blanda svenskodlad vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt. Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar. Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov. Stek i smör så du får en fin yta tills bullarna är genomstekta. Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.
Till servering:
360 g pasta efter önskemål
Riven lagrad prästost
½ kruka färsk basilika
GÖR SÅ HÄR:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50-bullarna. Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.