Årets öligaste julbord

Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, bjuder på recept med öl både till och i maten

Vem har sagt att julöl bara är till för att drickas? Kryddigheten gör den faktiskt alldeles utmärkt att ha i mat, något som Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo, tog fasta på när han skapade recepten till "årets öligaste julbord". Här nedanför kan du läsa mer om rätterna och vilka drycker som passar till – och längst ner finns recepten att ladda ner. Smaklig spis!

Drav-knäcke med sill och ägg

Drav är en restprodukt från bryggningen av öl, det vill säga krossade maltkorn som blir över vid lakningen. Drav går utmärkt att använda vid bakningen för att få till ett gott, saftigt näringsrikt bröd. För att ytterligare förhöja smakerna har Ludwig även haft i en skvätt strong ale i degen innan bakning. 

Dryck som passar till: Pistonhead Chimney Sweeper och Melleruds Alkoholfria Julöl

Gravad laxtartar med senap och äpple

Lax på julbordet är en stående klassiker som länge funnits med på det svenska julbordet. Ludwig visar hur man kan göra laxen mer modern och förhöja smakerna tillsammans med äpple, pepparrot och Melleruds julöl.

Dryck som passar till: Melleruds Prima Julöl

Kryddig korv med rödkål, brysselkål och tunnbröd 

Öl passar generellt bra ihop med vår svenska husmanskost. Men hur tar vi bäst vara på våra klassiska smaker? I den här rätten har Ludwig moderniserat den svenska husmanskosten som enligt tradition har en tydlig roll på julbordet, genom att koka in rödkålen i Wisby Julöl, som i sin tur gifter sig fint med den kryddiga viltkorven.

Dryck som passar till: Wisby Julöl

Bakad gris med konfiterad potatis, karamelliserad äppelkräm och ansjovis

Ett klassiskt svenskt julbord brukar ätas som 7–9 rätter. Här visar Ludwig på att det går att kombinera klassiska rätter och få ut maximalt med smak. Den här rätten är en ny tappning av julegris och Jansons frestelse – i en och samma rätt. Den rökiga Pistonhead Chimney Sweeper ger rätten ett djup och bjuder in till nya smakupplevelser.  

Dryck som passar till: Mariestads Julebrygd 

Mjuk pepparkaka med yoghurtsorbet, apelsin och kryddig äppelmust 

Alkohol i desserter är generellt bra som smakförhöjare. Grythyttans Skogsglögg är fylld med härliga julkryddor som kommer att ge den mjuka pepparkakan ett lyft tillsammans med apelsinen. Ludwig har använt en skvätt Brutal Brewing, Raw Law Apple & Cinnamon i den mjuka pepparkakan för att ge den lite mer kropp och smak.  

Dryck som passar till: Mariestads Winter Strong Ale