Familjeföretaget med öl i blodet

Vi är Spendrups, det svenska familjebryggeriet. I dag arbetar den femte generationens familjemedlemmar inom företaget, med Fredrik vid rodret som vd och Ulf, Johan, Anna, Axel och Hedda som aktiva eldsjälar djupt inne i hjärtat av vår verksamhet. I vår familj ingår givetvis också alla våra 1100 medarbetare, som jobbar i Grängesberg, Hällefors, Visby, Vårby och runt omkring i landet.

Sedan starten för över 100 år sedan har vi vuxit till Sveriges ledande bryggeri och står i dag för en tredjedel av den svenska ölmarknaden. I våra tre bryggerier producerar vi cirka 400 miljoner liter dryck om året för välkända varumärken som Norrlands Guld, Mariestads, Heineken, Loka, Briska, Nygårda och Schweppes. Vi tar ständigt fram nya produkter i vårt lilla utvecklingsbryggeri i källaren på huvudkontoret där vi testar nya idéer och förverkligar våra drömmar. Kreativ produktutveckling är en central del av vår företagskultur. I den experimenterande andan föddes till exempel Pistonhead från bryggeriverkstaden Brutal Brewing – en välutvecklad lager med rock n' roll-attityd som dessutom är ett av landets mest sålda ekologiska öl på Systembolaget. I vår jakt på nya dryckesupplevelser har vi också skapat ett Loka-vatten som smakar saker som hallonlakritsskalle och rosa svampar, samt vår senaste medlem i Loka-familjen, Loka Crush.

Kvalitet, nytänkande och passion

De senaste åren har svenskarnas ölintresse exploderat. Det finns fler bryggerier än någonsin och allt fler testar nya sorter på krogen, eller väljer att brygga sitt eget öl. Det gillar vi! Vi älskar öl – och vi älskar svenskarnas intresse för det. Inga är gladare än vi över att fler utvecklats till kompetenta "ölnördar", som ställer höga krav på sitt öl. Nu är vi ju dock inte bara ölentusiaster, utan vi brinner för allt som har med genuina dryckesupplevelser att göra. Vi producerar också läsk, vatten, cider och är en stor importör av vin. Kvalitet, nytänkande och passion är nyckelord för oss och vi lever i nära symbios med restaurangvärlden för att tillsammans erbjuda de bästa smakupplevelserna. Det märks inte minst genom vårt starka engagemang i Årets Kock-tävlingen, SM i professionell matlagning.

Aktivt miljöansvar

En annan hjärtefråga är miljö och hållbarhet. Vi har och kommer alltid ta ett aktivt ansvar. Konsumenterna förväntar sig det av oss, restaurang- och detaljhandelsbranscherna förväntar sig det av oss – och vi kräver det av oss själva. Därför är vi redan idag ledande på ekologisk öl och brygger cirkulärt för att minska vår miljöpåverkan. Vår långsiktiga målsättning är att bli fossilfria i vår verksamhet, med hjälp av både smart teknik och en stor portion jävlar anamma.

Så vad händer i morgon? Vi är stolta över det vi byggt tillsammans så här långt, men vi nöjer oss inte med att vara Sveriges ledande bryggeri. Som Fredriks farfar Louis Herbert Spendrup brukade säga: "Stillestånd är lika med tillbakagång". Så vår vision är: Att vara ett bryggeri i världsklass. Därför jobbar vi ständigt med produktutveckling och sätter vår egen kreativitet, skaparkraft och hantverksskicklighet på hårda prov. Varje dag.

Varmt välkommen in till oss på Spendrups!

Familjen Spendrup

Snabbfakta

  • Vårt första bryggeri grundades 1897 i Grängesberg i Dalarna.
  • Vi är idag cirka 1100 medarbetare.
  • Vd är Fredrik Spendrup, som är fjärde generationen Spendrup.
  • 2019 omsatte Spendrups cirka 4 miljarder.
  • Dotterbolagen Spring Wine & Spirits AB,  Gotlands Bryggeri AB, Omaka och Hellefors Bryggeri AB ingår i koncernen.