Idag

Spendrups - ett familjeföretag

Vi är Spendrups, det svenska familjebryggeriet. I dag drivs företaget i fjärde generationen med flera familjemedlemmar som aktiva eldsjälar i hjärtat av våra verksamheter. I vår storfamilj ingår givetvis också alla våra 1100 medarbetare, som jobbar i Grängesberg, Hällefors, Visby, Stockholm och på alla våra terminaler och säljkontor runt om i Sverige.

2022

Keel Clip

En ny förpackningslinje för burkar tas i bruk på bryggeriet i Grängesberg och samtidigt görs en satsning på en ny förpackningslösning för burk i flerpack – så kallad Keel Clip – som ersätter plastmaterial med papper. En besparing på 100 ton plast per år!

2021

Spendrups förvärvar Skogsglögg AB

Spendrups Bryggeri köper varumärket Skogsglögg av Grythyttan Vin AB. Produktionsanläggningen som ingår i förvärvet ligger granne med Spendrups vattenanläggning i Hällefors och produktionen kör igång under våren.

2020

Cuba Cola

Cuba Cola lanserades 1953 och var den första coladrycken att säljas i Sverige. Spendrups tillför nygamla bubblor till de svenska läskhyllorna genom att re-lansera kultdrycken med uppdaterat recept och helt ny design. Vi lanserar också Cola Cuba Zero, en sockerfri variant på originalet.

2019

The Naia Initiative

Med satsningen The Naia Initiative går Spendrups in i en för företaget ny kategori - funktionella drycker.

Mångfaldspriset

Spendrups prisas för sitt mångfaldsarbete där tolerans, allas lika värde och mångfald är en del av företagets kultur och framgång.

Läs mer här.

2018

Trocadero Zero lanseras

Samma fantastiska Troca-smak men utan socker. Vi vill att så många som möjligt ska få njuta av Trocadero och därför lägger vi efter 65 år till en ny medlem i familjen - Trocadero Zero Sugar.

Störst i världen på eko-öl

Genom att knyta ytterligare en ekobonde till oss säkrar vi vårt behov av ekologisk humle de närmaste åren och kan därmed stoltsera med att vi är det bryggeri som tillverkar mest ekologisk öl i världen, där alla ingredienser är ekologiska.

...

Allt fler fossilfria transporter

Under 2018 kördes 95 procent av våra egna kundleveranser med fossilfritt bränsle (HVO).

2017

Trocadero

Spendrups Bryggeri tar över varumärket Trocadero från Nordarom AB.

Genom förvärvet får Spendrups ansvar för den totala produktionen av Trocadero och möjlighet att utveckla och förädla det ikoniska svenska varumärket.

2016

RAW LAW

Ett nytt bryggkoncept som uppdaterar de 500 år gamla tyska renhetslagarna med vår egen tolkning - öl smaksatt bortom malt, humle och jäst med enbart riktiga råvaror.

Basketfrön

För att få fler unga att röra på sig med Ison och Fille. Med hjälp av medarbetarna på Spendrups Bryggeri planteras basketfrön ut.

Läs mer här.

2015

Stolt från Bergslagen

Varumärket Gränges relanseras 2015 - "Gränges, en öl från Grängesberg".

2014

Nästa generation

Hedda Spendrup (född 1994) börjar på Spendrups Bryggeri och jobbar idag på OMAKA i Stockholm.

Hedda har genomgått utbildningen "Certified Brewmaster" på VLB (Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei in Berlin) i Berlin.

Loka Crush

Loka Crush lanseras och får en flygande start. Under 2014 såldes över 11 miljoner liter och efter 14 månader hade hela 18 miljoner liter sålts.

I dag är den kolsyrade fruktdrycken en av de mest säljande i dagligvaruhandeln och servicehandeln och har med sina 70 procent mindre socker än läsk blivit ett gott alternativ för hälsomedvetna konsumenter.

Spring Wine & Spirits

Spendrups Vin byter namn till Spring Wine & Spirits.

Spring Wine & Spirits AB importerar, marknadsför och säljer vin och spritdrycker på den svenska marknaden och är ett helägt dotterbolag till Spendrups Bryggeri.

2013

Vårby

Produktionen i Vårby upphör.

Melleruds

1904 slås tappen ur tunnan för första gången på Melleruds Bryggeri. 2013 återlanseras varumärket Melleruds av Spendrups.

2011

Brutal Brewing

Företaget Brutal Brewing startar med målsättningen att vara ett växthus för nya spännande produkter och varumärken.

Pistonhead lanseras.

2011

Fredrik Spendrup

En ny generation tar över och Fredrik tar över VD-rollen.

Pappa Jens Spendrup blir styrelseordförande medan Ulf kvarstår som vice VD.

2010

2008

Spendrups köper Hellefors Bryggeri i Hällefors. Från den första januari 2009 är Hellefors Bryggeri ett självständigt försäljningsbolag för EMV-marknaden d v s handelns egna varumärken, även kallat Private Label.

2007

Sedan 2007 ägs och drivs konferens- och spaanläggningen Loka Brunn av familjen Spendrup. 

2006

Född in i yrket, från bryggarsläkt i Halland, via VLB-utbildning (Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei in Berlin) börjar bryggmästare Richard Bengtsson på Spendrups. 

2000

1989

Norrlands Guld

Produktionstaket nås i Spendrups anläggningar i Grängesberg och därför köper Spendrups Wårby Bryggerier av KF (Kooperativa Förbundet).

Varumärket Norrlands Guld får man på köpet.

1978

Löwenbrau

Spendrups får licensen för att sälja och tillverka det tyska ölet Löwenbräu i Sverige.

Ölet blir en succé och en viktig vändpunkt för företagets lönsamhet.

1976

Grängesberg Bryggeri

Bröderna Jens och Ulf tar över ledningen vid Grängesbergs Bryggeri.

Mellanölsförbudet och statliga Pripps starka ställning medför att bryggeriet befinner sig i kris.

1950

1950

Louis Herberts son Jens Fredrik tar över Grängesbergs Bryggeri. Under 50-talet fördubblas omsättningen för varje år.

Produktionen ökar från 300 000 liter till över 15 miljoner liter 1971. En förklaring är köpet av Mariestads bryggeri 1967.

1923

Bryggmästare Louis Herbert Spendrup (Jens Fredriks sonson) köper Grängesbergs Bryggeri. Produktionen var hantverksmässig och distributionen skedde med häst och vagn.

Louis Herbert ökar produktionen och antalet anställda ökar till 15 personer.

1850

Jens Fredrik Oscar Spendrup

(1818-1897)

"Emigranten" första Spendruparen i Sverige 1855.

1809

Teologen och brännsvinsbrännaren Peter Mathias Spendrup uppfinner en alkoholmätare som han året efter får Kungl. Vetenskapsakademiens pris för. Alkoholgraden anges i enheten Spendrup.

1800

Ella

Louis Spendrups mamma Ella (född Lang) kom från St. Croix i Västindien. Hennes familj odlade sockerrör och producerade förmodligen också rom.

Peter Mathias Spendrup

(1747-1828)

Brännvinsbrännare och uppfinnare av alkoholmätaren.

1700

1735

Mads Pedersen Spendrup

(1716-1787)

Året var 1735 och den unge Mads Pedersen Spendrup hade bestämt sig för att lämna den lilla danska byn Spentrup där han var född, för att söka lyckan i Köpenhamn. Det skulle visa sig att det var som brännvinsbrännare han skulle bygga sin framtid.