Tamnavulin Vintage 2000 - en skotsk raritet

2020-11-30

Spring Wine & Spirits har lagt beslag på de sista flaskorna i världen

Sedan slutet av november finns en exklusiv whiskynyhet från Spring Wine & Spirits i utvalda systembolagsbutiker runt om i landet – 199 flaskor Tamnavulin Vintage 2000. För tjugo år sedan bestämde sig ett destilleri i skotska Speyside för att skapa något utöver det vanliga, och resultatet blev en lyxig Single Malt med klassisk speysidekaraktär.

– Det här släppet innebär en unik chans att köpa en prisvärd vintagewhiskey. Den blir svår att få tag i igen, det finns inte många flaskor kvar i världen. År 2000 är dessutom en spännande årgång eftersom de som föddes då fyller 20 i år, och nu får börja handla på Systembolaget. En jubileumsflaska helt enkelt, säger Rickard Edman, produktchef sprit på Spring Wine & Spirits.

Tamnavulin, vars namn betyder ”kvarn på kullen” på gaeliska, föddes 1966 i destilleriet Tomnavoulin i norra Skottland. Trots sin långa historia är varumärket en nykomling på den svenska marknaden. Det var först i februari förra året som det lanserades i Systembolagets beställningssortiment.

Är det ett populärt varumärke i Sverige?

– Minst sagt. Tamnavulin har gått från att vara helt okänd till att segla upp i toppen på Systembolaget i sin kategori skotsk maltwhisky under 18 år. En smått otrolig resa på mindre än två år, Tamnavulin har verkligen tagit svenskarna med storm! Att ett obekant varumärke nu ligger på plats 32 av de mest sålda spritvarumärkena, i samma liga som till exempel Absolut Vodka eller Jack Daniel’s, tyder på att det här är något som konsumenterna verkligen gillar.

Sedan tidigare finns storsäljaren Sherry Cask tillsammans med Spanish Grenache och Double Cask i sortimentet.