Öppen träning för alla basketgäris i Vårby

2018-03-07

På fredag drar det senaste Loka Heroes-projektet igång. Nu ska unga tjejer i Vårby lockas till basket och gemenskap, bland annat ihop med basketproffset Amanda Zahui.

Basketgäris i Vårby

Öppen träning för alla tjejer i Vårby blir starten.

Eldsjälarna Hiba Achahbar och Sanna Ahmad har både spelat basket och varit tränare, och brinner för att stötta unga tjejer. De är våra senaste Loka Heroes och projektet heter "Basket-Gäris". Gäris är slang för 'tjejer' och är ett ord som bär med sig positiva saker som systerskap och tillhörighet.

– Att så få tjejer idrottar i förorterna måste vi ändra på. Det finns nog flera anledningar till att det ser ut så, men jag vet hur viktigt det är att ha förebilder att se upp till när man är yngre. Jag hoppas att mitt stöd till Hiba och Sanna kan bidra till att fler tjejer känner att de också kan lyckas med det de drömmer om, säger Amanda Zahui.

Att börja spela är enkelt: Alla tjejer i Vårby-området är välkomna till den öppna träningen på fredag 9 mars i Vårbyhallen 16:00 till 17:30. Ingen erfarenhet krävs, det viktigaste är att komma dit, ha roligt och känna gemenskapen.

– Vi vet att många tjejer bara rör sig mellan hemmet och skolan, och det är svårt att få med dem till baskethallen. Med stödet vi får från Loka Heroes tror vi att vi kan nå ut till fler tjejer och att vi kan inspirera fler till att våga ta sig till hallen, säger Sanna Ahmad.

– Vi är väldigt stolta över Hiba och Sanna och det jobb de lägger ner för att göra skillnad i samhället med hjälp av basket. Att bara en tjugondel av tjejerna idrottar i Vårby jämfört med sex av tio i andra orter är en fråga som engagerar oss och där vi tycker det känns viktigt att bidra, säger Fredrik Spendrup, vd för Spendrups och ordförande i Loka Heroes jury. 

Mer om Loka Heroes

Basket är Sveriges mest jämställda och integrerade sport. Och Loka Heroes handlar om att göra det möjligt för fler barn och ungdomar att spela. Tillsammans med Svenska Basketbollförbundet peppar vi och ger resurser till människor som vill göra skillnad i samhället med hjälp av basket. En Hero är en person som har en grym idé för hur fler barn och ungdomar ska få spela basket. Det kan vara allt från att starta en klubb eller ett lag i ett område där det saknas, till att skapa möjligheter för nyanlända svenskar att ta första stegen in samhället med hjälp av basket.