Norrlands Ljus sprider ljus

2020-12-01

Specialbyggd ölkyl med inbyggd ljusterapilampa ska hjälpa oss igenom årets mörkaste period

För att sprida lite ljus under årets mörkaste period har Norrlands Ljus tagit fram en specialdesignad ölkyl som utrustats med ljusterapibelysning baserat på data från sommarsolståndet den 20 juni kl. 13:06, 2020. Ölkylen säljs i begränsad upplaga med start den 7 december.

Årets mörkaste dag infaller den 21 december klockan 11.02. Då är det officiellt vintersolstånd, vilket innebär att solen i exempelvis Stockholm endast är uppe i drygt 6 timmar, och i stora delar av Norrland råder polarnatt – vilket innebär att solen inte tar sig upp över horisonten på hela dygnet.

– Sverige är ett av världens mörkaste länder och när vi håller oss inomhus är det extra svårt att få tillräckligt med dagsljus. För att försöka göra vintern lite mindre mörk bestämde vi oss i somras för att mäta ljuset på årets ljusaste dag, i Ljusdal faktiskt, och utifrån den datan har vi tagit fram en ölkyl med inbyggd ljusterapilampa, så varje gång du öppnar kylen för en kall öl får du en välbehövlig dos dagsljus på köpet, säger Charlotte Liljewall, produktchef för Norrlands Ljus.

Vid datainsamlingen användes en ljusmätare som bland annat kan avläsa ljusstyrka och ljustemperatur. Enheten lux anger mängden ljus som lyser på ett visst område, och är den enhet som oftast används för att bestämma hur ljust det är. Under årets sommarsolstånd uppmättes 136 565 lux, vilket kan jämföras med ljusstyrkan en mulen vinterdag som vanligtvis ligger runt 1 000 lux.

Utvecklingen av ölkylen har skett tillsammans med en elingenjör där utmaningen varit att hitta rätt kombination av ljusstyrka och ljustemperatur utan att göra kylen för tung eller otymplig. Resultatet är en lätthanterlig ölkyl med inbyggd ljusterapilampa på 10 000 lux och en färgtemperatur på 6 000 kelvin, vilket ungefär motsvarar dagsljuset på en klarblå sommardag.

– Vi hoppas att den här ölkylen kan pigga upp litegrann i decembermörkret och symbolisera det faktum att vi faktiskt går mot ljusare tider. Vilken som är årets julklapp egentligen låter vi vara osagt, däremot kan vi konstatera att vi alla kan behöva en öl och lite solsken efter det året vi haft, avslutar Charlotte Liljewall.

Ölkylen kostar 1 995 kr och finns att beställa direkt från Norrlands Ljus webbplats från och med 7 december.

Teknisk specifikation:

Mått: 65x36x36 cm

Vikt: 3,86 kg

Volym: 45 liter, eller två flak Norrlands Ljus Alkoholfri

Drifttid för lampa: cirka 2 timmar

Ljustemperatur: 6 000 kelvin

Ljusstyrka: 10 000 lux