Svenska mästaren i professionell matlagning är utsedd. Michael Andersson som tog hem segern med 776 poäng.
Finalen i Årets Kock 2024 avgjordes den 17 oktober på Annexet i Stockholm. Efter en spännande tävling, där sex finalister gjorde upp om titeln, blev det debutanten Michael Andersson som kammade hem segern. Michael är 36 år, bor i Stockholm och arbetar som köksmästare på Restaurang Celeste.
– Jag är så sjukt chockad, men också så sjukt glad. Jag kan nästan inte tro det! Jag mår bara helt fantastiskt bra just nu, säger Michael Andersson.
Totalt tävlade finalisterna i tre finalmoment under dagen, som tillsammans med en metodbedömning slutligen avgjorde vem som tog hem titeln Årets Kock 2024.
I den första finaluppgiften, som presenterades dagen innan finalen ägde rum, var uppgiften att laga en havsrätt med blåmusslor och ytterligare en valfri fisk, med valfria svenska råvaror från ett skafferi – och en begränsad klimatbudget. Dagens andra tävlingsuppgift gick ut på att laga en vegetarisk rätt med temat ”säsong möter säsong”, där tre konserverade råvaror från perioden juni-augusti skulle användas, i kombination med råvaror som är i säsong i oktober där finalisterna själva bestämde huvudråvara i rätten.
Den tredje och sista finaluppgiften var en hyllning till den klassiska husmanskosten där uppdraget var att laga en fri, kreativ och modern tolkning av Tore Wretmans stora favorit, kåldolmar, där de själva fick välja huvudråvara.
Michael Andersson lyckades allra bäst med sina rätter och stod som slutlig segrare och ny svensk mästare i professionell matlagning. När poängen räknats tilldelades han 776 poäng följt av Tobias Arndt och Lars Niklasson som bägge tilldelades 678 poäng, där Tobias fick högre smakpoäng vilket avgjorde silvermedaljen.