”Jag hoppas och tror att fler kommer börja odla ekologiskt”

2019-05-17

Hösten 2017 besökte vi ekohumleodlaren Georg Pichlmaier på hans gård i sydtyska Wolnzach. Tidigare i våras hälsade han på oss i Sverige – och fick förstås även se våra bryggerier. Vi hann också med ett samtal om framtiden för ekologisk öl.

Georg Pichlmaier, tysk ekohumlebonde

Spendrups är ett av få svenska bryggerier som faktiskt har 100 procent ekologiska råvaror i produkterna. Hittills har öltillverkare kunnat brygga öl med konventionellt odlad humle och ändå sälja den som ekologisk, eftersom Livsmedelsverket delat ut dispenser för öl som har minst 95 procent ekologiskt innehåll. I och med nya EU-regleringar försvinner den möjligheten.

Är det fler som ställt om till ekologiskt de senaste åren?

- Jag upplever att det är fler som funderar seriöst på det, men omställningsprocessen är svår och tar tid. I Tyskland måste man odla ekologiskt i två år innan man får börja kalla sina grödor ekologiska. Det vill säga, först måste du ta alla kostnader och svårigheter det innebär ett par år utan att få något för det, vilket nog får många att tveka. Men jag tror ändå att det är ditåt vi är på väg. Medborgarna i Bayern röstade också nyligen igenom ett förslag som innebär att minst 30 procent av alla odlingar år 2030 ska vara ekologiska. Det handlar bland annat om att skydda bina, som dör ut i snabb takt, säger Georg Pichlmaier.

Vi besökte dig för snart två år sedan. Vad har hänt på odlingarna sedan sist?

- Jag har börjat odla en ny humlesort, Ariana, och har två nya humlegårdar. Tyvärr påverkades de nya planteringarna av förra sommarens rekordvärme. 2018 började väldigt lovande och jag trodde att det skulle bli en bra årgång, men sedan slutade det regna! De unga humleplantorna är ju mindre tåliga än de gamla så de klarar torkan sämre. Vi får hoppas att det blir en blötare säsong i år!

Tillbaka till ekofrågan. Här i Sverige väljer allt fler ölkonsumenter ekologisk öl. Hur är det i Tyskland?

 - Ekotrenden växer hos oss också, men sedan är tyskarna bortskämda med att ha väldigt hög kvalitet på ölen generellt, så en del kanske undrar varför öltillverkarna ska ändra på ett vinnande koncept så att säga. Men jag tycker mig se att intresset ökar parallellt med craft beer-trenden som har vuxit de senaste fem-sex åren i Tyskland. Och jag hoppas och tror att allt fler kommer gå över till att odla ekologiskt.