I slutet av augusti i år färdades Richard Bengtsson med inbjudna gäster genom smakupplevelser på tre olika platser, alla med sin säregna karaktär. Det var fjärde upplagan av Den Stora Smakresan. Tidigare års resor har gått på Göta Kanal, med klassiska skeppet Ostindiefararen Götheborg och med tåg på Inlandsbanan.
- Syftet med Smakresan är att samla inspiration. Kreativ kraft kan man få av olika saker, och i mitt fall är det just mötet med platser, människor och natur som ger mig kreativitet.
För varje resa gör Richard fyra eller fem brygder med anknytning till resan och resmålet.
- Jag testar mig fram och det är inte säkert att slutprodukten kommer smaka likadant som den vi serverar under resan. Vi väljer ut två av brygderna som sedan blir de limiterade Mariestadsflaskorna som släpps den 1 december och den 1 maj på Systembolaget.
Möten avgör
Recepten börjar han fundera på redan när resmålen bestäms. Sedan händer det ofta saker under resorna som inspirerar till ändringar eller tillägg.
- På Gotland i år träffade jag en av ägarna till Lilla Bjers. Hon visade mig ett uråldrigt sädesslag som de börjat odla igen, emmer. Det har jag tagit med i ett av årets öl, mältat emmer, för att lätta upp den lite.
Även första året blev ett möte med en speciell person avgörande för en av brygderna:
- Under resan på Göta kanal hade vi med oss Ingo Deters, som driver ett kafferosteri i Huskvarna. Han rostade kaffe på samma sätt som vi rostar malt. Det året blev det en porter.
Richard Bengtsson och flygvärdinnan Sofia Asp framför DC3:an Daisy.
Foto: Kalle Börjesson
Luftburen veteran
Detta fjärde år gick färden genom luften. Men inte med vilken farkost som helst, utan veteranplanet Daisy. En DC3:a som både tjänstgjort under andra världskriget och fraktat svenskar till solen under de första charteråren i Sverige.
- Färdmedlet i sig är också en inspiration. När vi seglade med Ostindiefararen var tjärdoften så stark att allt vi åt och drack smakade rökt. Och vilken sorts öl behövde man ha vid långa seglatser till Asien? Jo, starka brygder som klarade sig länge. Därför blev det en strong ale och en rökig kustlager det året.
Kärt återseende
Det är inte för inte som denna fjärde upplaga av Smakresan kallats för ”resan hem”. Tredje dagen landade Richard Bengtsson i Berlin, staden där han spenderat ett drygt decennium och som han kallar sin andra hemstad.
- Jag ska inte avslöja för mycket om brygden som inspirerade mig där, för det blir ett av de limiterade släppen. Men så mycket kan jag säga att öltypen är en av de jag gillar bäst och att en favoritingrediens – melanoidinmalt som ger en karaktäristisk röd ton åt ölet – finns med.