En annorlunda final

2020-06-12

Den 10 juni avgjordes kvalet till 2020 års upplaga av Årets Kock. Åtta glada finalister fick ta emot plaketter och kockrockar med ordet finalist broderat på – och kan börja ladda upp inför finalen den 17 september.

På grund av coronapandemin kommer finalen se annorlunda ut i år.

– Vi vet ju inte hur omvärldsläget ser ut i september. I valet mellan en ”vanlig” final med publik, som kanske inte skulle kunna genomföras, och ett helt nytt upplägg bestämde vi oss för det senare, berättar Andreas Stenberg, vd för Årets Kock.

Finalen blir nu helt digital. Kockarna kommer förstås att vara på plats i Annexet och genomföra alla planerade tävlingsmoment, men i övrigt är det ingen där förutom juryn. Samtidigt kompletteras tävlingen med en hel gastronomivecka – med poddar, föreläsningar och samtal som sänds under vinjetten Årets Kock Studio, och olika medie- och partnersamarbeten.

– För oss på Spendrups betyder det här förstås att även vi behöver tänka om och tänka nytt. Hur kan vi ge våra kunder chansen att uppleva Årets Kock utan att bjuda dit dem till själva tävlingen? Och hur syns vi som delägare och partner i olika sammanhang? Sådant pratar vi om just nu, säger Mårten Lyth som är kommunikationsdirektör på Spendrups och styrelsemedlem i Årets Kock AB.  

Såväl Spendrups som Årets Kock och övriga partnerföretag tittar också på möjligheter att fysiskt uppleva det som också brukar vara en viktig del av finaldagarna: maten och drycken. 

 Vi tittar just nu på hur vi kan aktivera tidigare vinnare, finalister och kockelever på något sätt under finalveckan, så att alla foodies får en chans att smaka på vad Sveriges gastronomiska proffs har att erbjuda, säger Andreas Stenberg.

Här är de åtta finalisterna i Årets Kock 2020:

Ludwig Tjörnemo, Unilever

Jesper Jakobsson, Restaurang Bhoga

Henric Herbertsson, SK Mat och Människor

Marcus Bremdal, Konstnärsbaren (KB)

Ola Wallin, Kroken och Bloom

Christian Siberg, Omaka

Jessie Sommarström, Urban Deli

Luqaz Ottosson, Restaurang ROT