Heineken lär dig varför ölskummet ska skäras

2024-05-01

Går till botten med konsten att servera den perfekta ölen

heineken-foam-skimmer.jpg

Det nederländska bryggeriet Heineken® med anor som sträcker sig tillbaka till 1864 gör nu en global satsning på att öka kunskapen kring hur en perfekt öl ska serveras. Extra fokus läggs på ölskummet som har en stor betydelse för hela smakupplevelsen. En bra tjock skumkrona visar att ölet är färskt och ordentligt kolsyrat. Genom att ”skära” bort överflödigt skum från glaset efter upphällning får du bort många av de stora bubblorna som annars äter upp de små. Du vill ha många små bubblor då de gör att skumkronan håller sig längre vilket bevarar ölens fräschör.

– Att ”skära” ölskummet är betydligt vanligare på barer runt om i världen än vad det är i Sverige idag. Det är dock ett bra sätt att försäkra sig om att få till en god öl som håller sig fräsch längre. Med hjälp av ett vått ölblad, en så kallad foam skimmer, skär du av allt överflödigt skum längs med glasets kant. Då skapas ett tunt skyddande lager på toppen av skumkronan som bättre bevarar koldioxid och aromerna i ölen säger Thomas van Boheemen, Manager Global Star Quality på Heineken®.

Thomas bästa tips för att hälla upp den perfekta ölen:

- Först och främst ska ölen serveras i ett rent och kallt glas.

- Håll glaset i botten när du häller upp ölen och inte på toppen där du, eller din gäst, ska dricka från. Genom att hålla i botten värms heller inte glaset upp i onödan av din kroppsvärme.

- Håll glaset i en vinkel om 45 grader när du häller i ölen längs med insidan. På så sätt får du ett bra skum samtidigt som smak och doft frigörs.

- Precis innan servering ”skär” du sedan bort överflödigt skum från toppen med hjälp av ett vått ”ölblad” (foam skimmer) som du också håller i 45 graders vinkel. Målet är en skumkrona som är ungefär två fingrar bred.