Champis fyller 100 år 2018 – firas med jubileumsflaska!

2017-12-13

Vi kan tacka motboken för att Champis finns. I början av 1900-talet förekom en livlig debatt om svenskarnas kopiösa konsumtion av brännvin och pilsner, och åtgärder krävdes för att få den under kontroll.

Gamla Champis-reklamaffischer

1914 hade starkölsförsäljning förbjudits och 1917 infördes motboken som ett ransoneringssystem i hela landet. Bryggerierna började då att utveckla fruktessenser som blandades med kolsyrat vatten. Läsk blev ett festligt alternativ till alkoholhaltiga drycker, must lanserades som alternativ till öl och Champis utvecklades för att utmana mousserande viner och champagne. 

Champis jubileumsflaska

- Champis grundades i Örebro av Robert Roberts 1910. Från början gick den under namnet Champagneläskedryck, men såldes från och med 1918 under den i folkmun redan etablerade benämningen Champis, berättar Anna-Stina Hallberg, marknadschef för alkoholfria drycker på Spendrups Bryggeri.

Än idag används samma goda, och hemliga recept som 1918.

- Det är bara en person som känner till receptet och det är skaparens sonsonson, Göran Roberts, avslöjar Anna-Stina Hallberg.

Jubileumsflaskan har stora likheter med originalet från 1918. Formgivaren Mikael Selin har tolkat de gamla Champisetiketterna och har sedan skapat en version för jubileumsflaskan.

FAKTA / Champis

Champis innehåller ingredienser från både äpple och druva, något som gör att smaken faktiskt påminner om sprudlande champagne. Den nya jubileumsutgåvan släpps redan till jul och kommer att säljas via dagligvaruhandeln (cirkapris 29,90 kr).