Bästa dryckestipsen till julmaten

2020-12-18

Nu är det jul igen, även om den blir lite annorlunda i år. Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups, delar med sig av fem tips att matcha med de klassiska rätterna med.

juldryck-2020.png

1 - Melleruds Prima Julöl 5 % 

”En ekologisk, mörk lager som förbinder tradition med ett genuint hantverkskunnande. Maltmixen är väl avvägd mellan Pilsner- och Münchnermalt vilket ger en fyllighet och kropp i ölet. Den sena humlegivan höjer upp och ger brygden en kryddig humleton med inslag av härlig grapefrukt.

Passar bra som sällskapsdryck och till det mesta på julbordet, både varma och kalla rätter."

2 - Wisby Jul 6 % 

”Passar lika bra till sillinläggningar och lammfiolen som till dadlarna framför brasan. I ölet samsas björkvedsrökt pilsnermalt med karamellmalt.

Den rika humleblomman är signerad tysk Hallertau Magnum, brittisk First Gold och amerikansk Amarillo.” 

3 - Nygårda Bourbonfatlagrad Julmust (alkoholfri) 

”Den bourbonlagrade musten har en nyanserad, kryddig, söt smak med inslag av fat, kavring, choklad, kanel, ingefära, kardemumma och vanilj.

Serveras vid 8–10°C som sällskapsdryck eller till rätter av ljust kött som till exempel kalkon." 

4 - Mariestads Julebrygd 5,8 % samt alkoholfri  

”Ett djupt bärnstensfärgat öl där fem noggrant utvalda maltsorter tillsammans skapar fyllighet och djup. Extra stor vikt har lagts vid humlearomen.

Sammantaget är det här en elegant julebrygd med förfinad beska och en utsökt blommig doft med inslag av citrus som lustfyllt gifter sig med laxen på julbordet.” 

DSC07520 1.jpg

5 - Sleepy Bulldog Winter Ale 6,2 % 

”Ett möte mellan den mörkrostade karaktären från en äkta Brown Ale och fylligheten från den svenska julölstraditionen. För att maximera upplevelsen har vi adderat humlesorterna Nelson Sauvin från Nya Zeeland och Galaxy från Australien.

Passar extra bra till de lite kraftigare rätterna på julbordet, så som revbensspjäll, kol och sylta."