Hjulen ska snurra för unga i rullstol

2020-09-01

Loka Heroes hjälper till att starta Sveriges första rullstolsbasketliga

Ballers on Wheels, ett Loka Heroes-projekt.Bland rullstolsburna barn och ungdomar är det bara 1 av 10 som idrottar. Det vill Loka Heroes och Svenska basketbollförbundet ändra på med det nya initiativet Ballers on Wheels. Initiativet springer ur Loka Heroes som i flera år stöttat eldsjälar som gör skillnad i samhället med hjälp av basket.

– Ända sedan starten med Loka Heroes har det varit viktigt för oss att göra skillnad på riktigt. Med rullstolsbasket ser vi ett stort glapp där mycket kan göras för att förbättra förutsättningarna för barn och unga som skulle vilja spela runt om i landet. Där hoppas vi kunna göra nytta med Ballers on Wheels, säger Anna-Stina Hallberg som är marknadschef på Loka.

I Sverige finns idag bara fem klubbar som har verksamhet med rullstolsbasket; i Norrköping, Malmö, Göteborg och Stockholm. Initiativet Ballers on Wheels vill sprida sporten och öka intresset för rullstolsbasket på fler orter och aktivera fler deltagare. Målsättningen är att bli så många att en liga med turnering mellan lagen blir möjlig.

Genom att ta hjälp av landslagsspelarna Hillevi Hansson och Louise Forell med lång erfarenhet av spel på proffsnivå hoppas projektet på att kunna utveckla rullstolsbasketen. Louise Forell som just nu är aktiv i Nacka ser positivt på initiativet:

– Vår idrott är fantastisk och passar många – den är fartfylld, tuff och utmanande. Glädjen och gemenskapen som finns kring sporten är något som jag hoppas fler tar chansen att uppleva.

Ballers on Wheels söker flera Loka Heroes som vill starta lag, och barn och unga som vill börja spela. Projektet kommer stötta med finansiering, material, sportrullstolar och engagemang för alla som vill starta lag. 

Att ha möjlighet till motion och idrott är viktigt för alla och forskning visar på att det ger positiva effekter på både den mentala och fysiska hälsan. Om man sitter i rullstol är förutsättningarna annorlunda, därför syftar initiativet till att träna på sina egna villkor tillsammans med vänner, syskon och andra. I sportrullstol på basketplanen har alla samma förutsättningar. 

TV4 Nyhetsmorgon testar rullstolsbasket! Se klippet här:

OM LOKA HEROES

Loka Heroes är ett initiativ från Loka (Spendrups Bryggeri) och Svenska Basketbollförbundet. Tillsammans hittar, peppar och stöttar vi människor som gör skillnad i samhället med basket som verktyg. Basket är Sveriges mest jämställda och integrerade sport, därför tror vi på att basket kan göra skillnad inom två av samhällets stora utmaningar - hälsa och mångfald. Loka Heroes stöttar Heroes med finansiering, kunskap, utrustning, nätverk och kommunikation att nå ut. Loka Heroes strävar efter att inspirera fler till att göra skillnad i samhället med hjälp av basket.