Årets Rätt 2023 – 50/50-köttbullar i tomatsås med pasta

2023-04-20

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022 har tagit fram en modern klassiker med fokus på hållbarhet.

imagepm0x.pngI dag lanseras Årets Rätt 2023, framtagen av Jessie Sommarström, regerande SM-mästare i professionell matlagning. Årets Rätt är 50/50-köttbullar med tomatsås och pasta, där köttbullarna består av 50 % blandfärs och 50 % färs på svenskodlade baljväxter. Med Årets Rätt vill Jessie Sommarström, tillsammans med Årets Kock, bidra till minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa samt visa att hållbar mat inte behöver vara en klassfråga.

– För mig är det viktigt att bra och hållbar mat inte ska vara en klassfråga, speciellt inte bland barn. När jag fick möjligheten att skapa Årets Rätt ville jag därför att det skulle bli en rätt som alla kan laga både vid middagsbordet och till skollunchen. Råvarorna är självklart svenska och finns tillgå året om. Det är en rätt som lyfter svensk matkultur och med ett enkelt byte av råvaror, skapar en hållbar variant av en älskad familjeklassiker, säger Jessie Sommarström.

Årets Rätt introducerades av Året Kock 2019 och genom Årets Rätt vill Årets Kock skapa nya, hållbara och klassiska maträtter som inspirerar Sveriges hemmakockar. Årets Rätt skapas alltid av regerande mästare i svensk professionell matlagning

– Vi pratar alltid om att blicka in i framtiden. Vad är framtidens mat? Ibland är det bra att ta några steg tillbaka och fundera på vad de gjorde förr i tiden som var bra. Att blanda ut kött med baljväxter är inget nytt. Med Årets Rätt vill jag bevara tänket som man har gjort i alla tider och lyfta in det i framtiden, säger Jessie Sommarström.

Jessie Sommarström har skapat Årets Rätt med visionen att andra ska vilja applicera 50/50-principen på flera av Sveriges älskade husmansrätter. Genom att byta ut 50 % av köttet så blir rätten både
nyttigare och mer hållbar.

Årets Rätt ska:
• spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi
• kunna serveras både hemma och på restaurang
• vara klimatsmart
• lagas av råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året.

Vill du laga Årets Rätt 2023 hemma?

Här finns receptet!