Årets Mästarpilsner från Melleruds speglar Jessie Sommarströms matfilosofi

2023-03-13

Vinnaren av Årets Kock 2022, Jessie Sommarström, har traditionsenligt tagit fram sin egen Mästarpilsner tillsammans med en annan mästare – Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups. Melleruds Mästarpilsner är en rejäl, ekologisk pilsner som passar lika bra som sällskapsdryck som till klassisk husmanskost. Melleruds Mästarpilsner 5% finns på Systembolaget och den alkoholfria Mästarpilsnern hittas på Hemköp i en limiterad upplaga från den 13 mars.

melleruds-mästarpilsner-2022.jpg

I nära samarbete har Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, och bryggmästare Richard Bengtsson skapat ett ekologiskt, ljust lageröl, bryggt efter konstens alla regler. Till vardags arbetar Jessie som kreativ ledare på Urban Deli. Jessie brinner för hållbarhet och Melleruds Mästarpilsner speglar Jessies filosofi kring mat där stort fokus ligger på lokala och svenskproducerade råvaror, som bidrar till ett mer hållbart samhälle för nästa generation.

Melleruds Mästarpilsner är bryggd på det anrika maltkornet Balder, ett ekologiskt kulturspannmål från Warbro Kvarn i Sörmland, och ekologisk svenskodlad Magnum-humle som bidrar med beska och subtila citrustoner. Resultatet är en härligt gyllengul pilsner med rund fyllighet, lätt humlearomatisk doft och tydlig beska. Årets Melleruds Mästarpilsner passar perfekt som sällskapsdryck och är utmärkt att servera till svensk husmanskost, ljust kött samt lite kraftigare fiskrätter.  

– När jag fick chansen att brygga en öl tillsammans med bryggmästare Richard Bengtsson tänkte jag precis som jag gör med min mat. Jag utgick från råvarorna och valde dem med omsorg för att sedan hitta balans mellan smakerna. För mig är det viktigt att gynna svenska producenter som arbetar i symbios med naturen och därför blev jag extra glad över att Richard delar min vision. Så utifrån fina svenska råvaror och Richards kunskap har vi skapat årets Mästarpilsner. Att få göra denna brygd tillsammans med honom har varit lärorikt. Richard är en inspirerande person med otroligt mycket kunskap där jag insett att det finns väldigt mycket likheter mellan matlagning och ölbryggning. Jag hoppas att ni kommer att uppskatta den lika mycket som jag gör, säger Jessie Sommarström, Årets Kock 2022. 

– Det är alltid enormt inspirerande att träffa en respektingivande yrkeskvinna som Jessie, att tillsammans hitta smaker och att koda av vad hon menar och översätta det till ölets värld. Det har varit väldigt roligt och givande för mig. Det skapades magi och resultatet blev en fantastiskt god Mästarpilsner, säger Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups. 

Jessie är den andra kvinnan genom tiderna att vinna Årets Kock under tävlingens snart 40-åriga historia. Med sin skicklighet och sitt engagemang kammade hon hem segern med hela 775 poäng utav 800 möjliga. Det var under gymnasietiden som Jessie fick upp ögonen för kockyrket då hon sommarjobbade på en skärgårdskrog i Vaxholm. Sedan dess har hon arbetat på allt mellan lunchhak och fine dining-krogar såsom Sturehof och Esperanto.  

– För mig är det absolut viktigaste just nu att utveckla hållbar gastronomi. Ju mer kunskap man har desto mer ansvar kräver det. Jag vet att allt vi gör idag kommer ha betydelse för nästkommande generation så för mig är det viktigt att kunna lämna över så bra som möjligt och det jag kan påverka är mat, Jessie Sommarström, Årets Kock 2022.